Toast met gecondenseerde melk

Toast met daarop gecondenseerde melk is voor mij absolute comfort food! Ik ben over het algemeen geen zoetekauw, maar als ik een sh…. dag op het werk of school heb gehad, dan zijn er 3 dingen die niet veilig bij mij zijn en dat is: ijs, chocoladekoekjes en gecondenseerde melk. Toast met gecondenseerde melk is iets waar ik gauw naar toe grijp als ik een slechte dag achter de rug heb. De reden waarom ik dit ook als ideale comfort food zie, is omdat ik ten eerste weinig tot geen ijs en chocoladekoekjes in huis haal, ten tweede heb ik in tegenstelling tot ijs en chocoladekoekjes wel altijd een potje gecondenseerde melk in huis, en ten derde het is snel en makkelijk klaar te maken!

Gecondenseerde melk is in principe melk en suiker dat ingekookt is tot een dikke vloeistof. De smaak hiervan is vergelijkbaar met gesmolten witte chocolade. Mierzoet dus!

Vroeger kregen wij soms een ”puntje (wit pistolet)” met gecondenseerde melk mee naar school. Heel soms mochten we met een lepel wat van de gecondenseerde melk zo uit het potje snoepen. Wat was dat genieten zeg!

Ik heb dit recept in de ontbijt categorie gezet, maar je kunt hem op elke moment van de dag klaarmaken.

Dit is geen alledaagse ontbijt/lunch/avondeten, maar hoe vaak heb je een slechte dag waarbij je naar comfort food hunkert? Precies…..

 

Surinaamse pannenkoeken.

Tegenwoordig is het super makkelijk om kant en klare pannenkoeken in de supermarkt te kopen, of zo een kant en klare mix te gebruiken, waarbij je alleen maar eieren, melk of water, hoeft toe te voegen. Ik beken dat ik ook een van de velen was die een kant en klare pannenkoekenmix gebruikte, omdat het voor mij tijdbesparend was.

Vier maanden geleden besloot ik, na het bekijken van een documentaire over de voedselindustrie, geen enkele kant en klare pakje of potje (op bladerdeeg en droge pasta na) meer te gebruiken. Ik maakte er een missie van om al mijn sauzen en deegwaren zelf te maken. Na vier maanden kan ik nu eindelijk zeggen; ”Mission accomplished!”.

Zelfs mijn pastasaus (waarvan het recept nog volgt) maak ik zelf klaar en het leuke ervan is, dat het lekkerder smaakt, plus je weet zelf welke ingrediënten er in gaat. Halleluja, voor geen geen manipulatie meer van de voedselindustrie!

Mama, maakte vroeger zelf haar beslag voor pannenkoeken. Ik weet nog heel goed welke ingrediënten ze in een schaal deed om het beslag voor pannenkoeken te maken. Mijn moeder gebruikte nooit een maatbeker om iets af te meten, maar ze deed het op gevoel. Een beetje bloem (voor de Surinamers blom), suiker, eieren en melk, waren haar ingrediënten voor het beslag. Soms verraste zij ons door op het laatst nog wat rozijnen vooraf te weken, deze in het beslag te doen en rozijnenpannenkoeken te bakken. Wat vonden wij dat verrukkelijk! Het enige beleg wat wij vroeger op onze pannenkoeken hadden waren rozijnen en jam.

Honing, stroop en poedersuiker kenden wij niet. Deze producten waren toen niet makkelijk verkrijgbaar. Omdat ik al een jaar geen koeienmelk meer drink, had ik deze vervangen voor sojamelk. De eieren had ik ook vervangen voor eggreplacers. Zo wordt dit recept ook toegankelijk voor onze vegetariërs/veganisten. Maar hou je a.u.b. niet aan mijn veganistische recept. Je kunt het beslag gerust maken zoals mijn moeder dat deed, door wel de normale eieren en melk te gebruiken. Mijn partner vind kaneel en een snufje zout bij zijn pannenkoekenbeslag erg lekker, dus had ik daar ook een beetje van in gedaan. De zonnebloemolie die ik in het beslag deed, was puur om plakken tijdens het bakken te voorkomen.

Dit is mijn versie van Surinaamse pannenkoeken! Ik hoop dat jullie er ook van zullen smullen, zoals wij ervan hebben gesmuld.

Njang swietie (eet smakelijk)!

Liefs,

Stace