Samosa’s

Samosa’s is een Hindoestaans bijgerecht of snack.
De basis voor de samosavulling is meestal aardappelen, doperwten en eventueel  kip. Tegenwoordig zie je in andere keukens dat ze de samosa’s ook op andere wijze klaarmaken. Dat is niet zo gek, want iedere streek in India heeft zijn eigen recept voor dit verrukkelijk hapje. Waarom zouden wij dan niet experimenteren hiermee?!

Omdat ReyLeys voor de originele smaak gaat, laat ik jullie het (bijna) authentieke recept van dit gerecht zien. Ik zeg bijna omdat het eigenlijk de bedoeling is dat je het deeg van de samosa’s ook zelf hoort te maken, maar ik had vandaag zin om voor het gemakkie te gaan, dus doen wij het met roomboter bladerdeeg. De volgende keer laat ik zien hoe jullie het deeg voor samosa’s en pastei moet maken. That’s a promise ;)!

Het is ook de bedoeling dat je de samosa’s frituurt in een flinke laag olie. Ik heb daar bewust niet voor gekozen omdat ik mijn lichaam die extra calorieën wilt besparen. Het is echter wel zo dat als je bladerdeeg gebruikt je de samosa’s makkelijker in de oven kan bakken, maar als je de samosa’s met zelfgemaakte deeg maakt, moet je deze helaas wel in een laag olie bakken want bakken lijkt dan onmogelijk in de oven.

Ik had de samosa’s vandaag vegetarisch bereid, maar je kunt er voor kiezen om van tevoren de kip gaar te koken met een boullionblok, laurier en wat pimentkorrels, dat fijn te snijden na het koken en deze erbij te doen wanneer je de vulling klaarmaakt.

Samosa’s is toegankelijk voor een ieder. Je kunt letterlijk een ieder blij maken hiermee.

Op avonden waarbij jij jouw gasten alleen wilt voorzien van kleine hapjes, is dit gerecht ideaal als fingerfood!

Liefs,

Stacy

Bakabana (gebakken banaan)

Vanochtend hadden wij bakabana als ontbijt. Ontbijt? Ja, als ontbijt!

Het kwam wel eens voor dat mama vroeger vergat tijdig brood in te kopen voor de volgende dag. Mijn moeder deed er op dit soort momenten alles aan om ons de volgende dag toch een goed gevulde broodtrommel of broodzakje mee te geven. Soms kregen wij zelfs bontot (warm eten in het Javaans) mee naar school. Voor ons was het erg normaal om dit te hanteren. Vriendjes en vriendinnetjes op school deden het ook.

Wanneer het ”vergeten brood te halen incident”, dus voorkwam, kregen wij haar famous bakabana als ontbijt en lunch mee naar school.

Bakbananen zijn erg gezond! Er zitten boordevol goede voedingsstoffen in zoals; vitamine C, vitamine B9, calcium en magnesium. Als je de bakbanaan niet frituurt, zit er geen cholesterol in. Het is kortom een voedzame vrucht!

Ondanks dat de bakabana’s in een laag olie wordt gebakken, zie ik het als een volwaardige ontbijt of lunch. Alle essentiële voedingsstoffen zitten erin en je zit er een tijdje vol van. Geloof mij maar dat snaaien niet aan de orde is, wanneer je 3 of 4 van deze hapjes naar binnen hebt gewerkt.

Bakabana kan prima als bijgerecht worden geserveerd, als je een groot feestje geeft, waarbij Surinaamse gerechten worden opgediend.

Mocht het zijn dat je flink wat beslag over hebt, kun je er makkelijk een pannenkoekenrecept van maken door wat eieren en melk aan het beslag toe te voegen (zie recept voor pannenkoeken).

Selamat makan!

Liefs,

Stace