Spareribs

Spareribs is voor ons Surinamers echte soulfood. Als wij samen met de familie gaan barbecueën, mogen de ribs absoluut niet ontbreken, want o wee dat gebeurt, krijg je een en al gezeur en vraag naar ribs (dit klinkt bijna als een veeleisende familie, oh wacht, dat kunnen ze soms ook wel zijn haha).

In mijn familie maken wij spareribs op verschillende manieren klaar. De ene keer maken we hem zoeter en de andere keer maken wij hem wat pittiger klaar. Dit recept hanteren wij al jaren binnen de familie. Voor ons is dit een snelle jelle recept. Als mijn moeder geen tijd/zin heeft om haar marinade extra aandacht te geven, dan hanteert zij dit recept. Ook ik gebruik deze versie als ik geen zin heb om alles uit de kast te trekken, maar de spareribs toch met TLC (tender, love and care) wilt bereiden.

De vijf kruidenpoeder die in de roasted red pork zit en de zoete van de ketjap proef je goed terug. Dat maakt dat dit recept een fusion van Javaans en Chinees is.

Gezien het weer, hebben wij in Nederland niet altijd de mogelijkheid om buiten te barbecueën, dus gebruiken wij de oven als roosterbron. Als je de stappen volgt die ik heb beschreven voor het roosteren, dan heb je het (bijna) effect van de barbecue. Het gaat de barbie smaak nooit krijgen, maar het is iets ;).

Je kunt de ingrediënten verdubbelen als je het gerecht voor meerdere personen wilt klaarmaken. Deze ribs passen trouwens ideaal bij een finger food avond 😉

Liefs,

Stacy

Klepon

Klepon zijn Javaanse rijstmeel balletjes, gevuld met gula djawa. Klepon is een zoete gerecht en sluit daarom aan bij de categorie Javaanse desserts.

Vroeger werd dit gerecht standaard gemaakt wanneer iemand in de familie een groot feest gaf. Vaak wordt er bij de bereiding ook van die seksistische grappen gemaakt rondom dit recept. Dit komt omdat klepon balletjes zijn en daardoor vergeleken werd met een bepaalde onderdeel van het mannelijk lichaam 😉

Dit gerecht aten wij vaak bij tante Jane thuis, omdat zij echt de keukengodin was binnen onze familie. Samen met wadjik, lapis, ketan en agar agar, kon zij haar gasten een tafel vol zoetigheid voorschotelen. Wij aten letterlijk ons buikje vol (nog steeds eigenlijk, tenminste als wij daar op vakantie zijn).

Liefs,

Stacy

 

Sopropo met reuze garnalen

Sopropo of pare met reuze garnalen, is een gerecht wat ik van mijn moeder heb leren klaarmaken. Het is voor de Javanen een kliekjesmaaltijd, omdat deze graag alle left- over vlees erin kunnen verwerken. Zo vermorzen wij niets, of te wel, zo gooien wij niets weg.

Mama maakte dit vroeger altijd met kip knakworsten of warme vis klaar,  omdat wij niet altijd genoeg geld hadden om sopropo/pare met kip klaar te maken, en kip knakworsten of warme vis, een goedkopere alternatief hiervoor was. Als ik soms zin heb in boiti eten (=armzalig eten), dan bereid ik mijn pare met kip knakworsten. De kip knakworsten haal ik dan vers bij de kipboer op de markt.

Niet voor niets zeggen bekende chefs dat het meest armzalig voedsel, het lekkerste voedsel ooit is. Ook ik sluit mij bij deze mening aan, want wat is dit genieten zeg!

Sopropo met reuze garnalen, is een van de vele gerechten waar je eindeloos mee kunt variëren. Je kunt in plaats van de garnalen een andere soort vorm van vlees gebruiken bijvoorbeeld gerookte kip, warme vis, zoutvlees of zoute vis.

Selamat makan!

Liefs,

Stacy

Bakabana (gebakken banaan)

Vanochtend hadden wij bakabana als ontbijt. Ontbijt? Ja, als ontbijt!

Het kwam wel eens voor dat mama vroeger vergat tijdig brood in te kopen voor de volgende dag. Mijn moeder deed er op dit soort momenten alles aan om ons de volgende dag toch een goed gevulde broodtrommel of broodzakje mee te geven. Soms kregen wij zelfs bontot (warm eten in het Javaans) mee naar school. Voor ons was het erg normaal om dit te hanteren. Vriendjes en vriendinnetjes op school deden het ook.

Wanneer het ”vergeten brood te halen incident”, dus voorkwam, kregen wij haar famous bakabana als ontbijt en lunch mee naar school.

Bakbananen zijn erg gezond! Er zitten boordevol goede voedingsstoffen in zoals; vitamine C, vitamine B9, calcium en magnesium. Als je de bakbanaan niet frituurt, zit er geen cholesterol in. Het is kortom een voedzame vrucht!

Ondanks dat de bakabana’s in een laag olie wordt gebakken, zie ik het als een volwaardige ontbijt of lunch. Alle essentiële voedingsstoffen zitten erin en je zit er een tijdje vol van. Geloof mij maar dat snaaien niet aan de orde is, wanneer je 3 of 4 van deze hapjes naar binnen hebt gewerkt.

Bakabana kan prima als bijgerecht worden geserveerd, als je een groot feestje geeft, waarbij Surinaamse gerechten worden opgediend.

Mocht het zijn dat je flink wat beslag over hebt, kun je er makkelijk een pannenkoekenrecept van maken door wat eieren en melk aan het beslag toe te voegen (zie recept voor pannenkoeken).

Selamat makan!

Liefs,

Stace