Orange/Pineapple juice

Met het mooie weer de afgelopen dagen (en de komende dagen), lust ik alles behalve water, dus had ik dit lekkere, tropische en fruitige drankje bedacht. Het mooie van dit drankje is dat het binnen een paar minuten gemaakt is. Het enige wat werk vergt zijn de sinaasappels en ananas. Verder laat je al het andere werk over aan de sapcentrifuge. Enjoy!

Liefs,

Stace

Toast met gecondenseerde melk

Toast met daarop gecondenseerde melk is voor mij absolute comfort food! Ik ben over het algemeen geen zoetekauw, maar als ik een sh…. dag op het werk of school heb gehad, dan zijn er 3 dingen die niet veilig bij mij zijn en dat is: ijs, chocoladekoekjes en gecondenseerde melk. Toast met gecondenseerde melk is iets waar ik gauw naar toe grijp als ik een slechte dag achter de rug heb. De reden waarom ik dit ook als ideale comfort food zie, is omdat ik ten eerste weinig tot geen ijs en chocoladekoekjes in huis haal, ten tweede heb ik in tegenstelling tot ijs en chocoladekoekjes wel altijd een potje gecondenseerde melk in huis, en ten derde het is snel en makkelijk klaar te maken!

Gecondenseerde melk is in principe melk en suiker dat ingekookt is tot een dikke vloeistof. De smaak hiervan is vergelijkbaar met gesmolten witte chocolade. Mierzoet dus!

Vroeger kregen wij soms een ”puntje (wit pistolet)” met gecondenseerde melk mee naar school. Heel soms mochten we met een lepel wat van de gecondenseerde melk zo uit het potje snoepen. Wat was dat genieten zeg!

Ik heb dit recept in de ontbijt categorie gezet, maar je kunt hem op elke moment van de dag klaarmaken.

Dit is geen alledaagse ontbijt/lunch/avondeten, maar hoe vaak heb je een slechte dag waarbij je naar comfort food hunkert? Precies…..

 

Sinaasappel / wortel juice

Ontbijten is voor mij erg belangrijk omdat het de belangrijkste maaltijd van de dag is. Ik had het van thuis uit nooit meegekregen, maar ik had het mezelf aangeleerd.

Toen ik acht jaren geleden bij de voorschoolse peuterspeelzaal stage liep, ging ik vaak zonder ontbijt naar stage heen. Vaak deed ik dit omdat ik geen hap door mijn keel kreeg ’s ochtends. Ik moest om 08:00 uur, beginnen en precies een uur later werd ik duizelig en ontzettend chagrijnig. Op een gegeven moment was het voor mij duidelijk dat ik misschien de tijd moest nemen om te ontbijten, want dit was niet gezond.

Ik vond het heel erg raar om in de ochtend te eten, maar ik merkte wel meteen verschil want ik had geen last van duizeligheid meer en ik was totaal niet chagrijnig!

Omdat ik ’s ochtends nog steeds niet uitgebreid kan ontbijten, kwam het als een geschenk uit de hemel, toen ik hoorde dat je ook gezond kan ontbijten met groente/fruit sapjes en smoothies!

Om mijn sapjes en smoothies extra lekker te maken, geef ik het vaak een exotische twist door bijvoorbeeld sinaasappels, papaya, meloen, ananas of mango in te doen.

Dit is mijn favoriete ontbijtdrankje die ik met jullie wil delen, maar om eerlijk te zijn is dit toegankelijk voor elke moment van de dag.

Have a great day everybody!

Liefs,

Stacy

Fijne cake

Als een familielid jarig is en die een groot feest geeft in Suriname, dan hoort fijne cake er standaard bij! Geen enkele feest is compleet zonder een zelfgemaakte cake, en deze is er een van.

Bij ons in de familie kan elke vrouw lekker koken, maar als ik een vrouw moet kiezen die een award krijgt voor haar kookkunsten, dan is dat mijn tante Jane (Sorry mama, jij staat voor mij op de tweede plaats).

Tante Jane is voor mij een lopend encyclopedie als het om de Surinaamse keuken gaat. Noem een gerecht op en ze maakt het voor jou klaar. Bij haar is een maatbeker of weegschaal niet aan de orde, want ze doet alles op gevoel. Ik vind het heerlijk om te zien als een vrouw graag in de keuken staat, en gerechten met liefde en gevoel bereidt. I love it!

Vroeger was zij altijd de tante die deze cake voor ons maakte. Ik mocht haar altijd helpen met het beslag mixen, terwijl zij de ingrediënten in de kom deed. Ik keek dan ook aandachtig welke ingrediënten zij erin deed en hoeveel zij ervan bij het beslag toevoegde. Voor mij duurde het altijd heel lang voordat ik de garde van de mixer mocht aflikken, omdat tante Jane wel een kwartier nam om het beslag goed te mixen. Vroeger kon ik dat als kind niet begrijpen, maar nu ik zelf de Surinaamse keuken aan jullie laat zien, besef ik dat jouw cake ”mislukt”, als je deze niet lang genoeg mengt.

Mijn recept voor fijne cake wil ik graag met jullie delen, omdat het niet mag ontbreken als je een Surinaams feestje geeft. Hij is niet machtig of te zoet, en je kunt er eindeloos mee variëren. Je kunt er bijvoorbeeld een geraspte citroenschil erin doen, of wat geweekte rozijnen in rum, of geschaafde amandelen. Leef je maar uit zou ik maar zeggen!

Enjoy!

Liefs,

Stace

P.S. Ik gebruik sojaboter en sojamelk voor mijn fijne cake, maar als je liever de gewone boter en melk in jouw beslag wilt doen, dan kun je gerust voor deze kiezen.

Gevulde sopropo

Sopropo is een bekende groentesoort in Suriname. Je kunt ervoor kiezen om deze groente met zoutvlees, zoute vis, gerookte kip of gerookte vis, klaar te maken. Maar je kunt zoals mij er ook voor kiezen de sopropo’s te vullen met gehakt en deze te stoven.

Ik was 15 jaar oud, toen ik voor het eerst gevulde sopropo mocht koken. Mijn moeder had geen tijd om te koken, dus gaf ze mij de instructies hoe ik het moest klaarmaken. Ik voelde me erg trots van binnen, toen ik een ieder na het koken zag smullen van de gevulde sopropo’s.

In het Javaans wordt deze groente ook wel ”Pare” genoemd. Sopropo moet je leren eten, want het is een bittere groentesoort. Om de sopropo minder bitter te laten smaken, wrijf ik het altijd eerst in met wat zout en daarna spoel ik het goed schoon. Dit trucje had ik van mijn buurvrouw Hillie, in Suriname, geleerd. Gek genoeg, klopt haar theorie.

Ze zeggen dat hoe bitter een groente smaakt, des te gezonder het is. De research die ik naar deze groentesoort heb gedaan, heeft mij laten zien dat het barst van de mineralen en vitaminen! Het bevat vitamine B1, B2, B3, B11 en vitamine C. Het bevat de mineralen magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink.

Ik heb de sopropo’s met kipgehakt gevuld, maar je kunt er ook voor kiezen om rundergehakt te gebruiken. Ik moet een veganistiche variant voor de gevulde sopropo bedenken, zodat het ook toegankelijk wordt voor onze veganisten, maar tot die tijd geniet ik van deze lekkere Surinaamse buizen, gevuld met kipgehakt. Eet smakelijk!

Liefs,

Stace

Surinaamse pannenkoeken.

Tegenwoordig is het super makkelijk om kant en klare pannenkoeken in de supermarkt te kopen, of zo een kant en klare mix te gebruiken, waarbij je alleen maar eieren, melk of water, hoeft toe te voegen. Ik beken dat ik ook een van de velen was die een kant en klare pannenkoekenmix gebruikte, omdat het voor mij tijdbesparend was.

Vier maanden geleden besloot ik, na het bekijken van een documentaire over de voedselindustrie, geen enkele kant en klare pakje of potje (op bladerdeeg en droge pasta na) meer te gebruiken. Ik maakte er een missie van om al mijn sauzen en deegwaren zelf te maken. Na vier maanden kan ik nu eindelijk zeggen; ”Mission accomplished!”.

Zelfs mijn pastasaus (waarvan het recept nog volgt) maak ik zelf klaar en het leuke ervan is, dat het lekkerder smaakt, plus je weet zelf welke ingrediënten er in gaat. Halleluja, voor geen geen manipulatie meer van de voedselindustrie!

Mama, maakte vroeger zelf haar beslag voor pannenkoeken. Ik weet nog heel goed welke ingrediënten ze in een schaal deed om het beslag voor pannenkoeken te maken. Mijn moeder gebruikte nooit een maatbeker om iets af te meten, maar ze deed het op gevoel. Een beetje bloem (voor de Surinamers blom), suiker, eieren en melk, waren haar ingrediënten voor het beslag. Soms verraste zij ons door op het laatst nog wat rozijnen vooraf te weken, deze in het beslag te doen en rozijnenpannenkoeken te bakken. Wat vonden wij dat verrukkelijk! Het enige beleg wat wij vroeger op onze pannenkoeken hadden waren rozijnen en jam.

Honing, stroop en poedersuiker kenden wij niet. Deze producten waren toen niet makkelijk verkrijgbaar. Omdat ik al een jaar geen koeienmelk meer drink, had ik deze vervangen voor sojamelk. De eieren had ik ook vervangen voor eggreplacers. Zo wordt dit recept ook toegankelijk voor onze vegetariërs/veganisten. Maar hou je a.u.b. niet aan mijn veganistische recept. Je kunt het beslag gerust maken zoals mijn moeder dat deed, door wel de normale eieren en melk te gebruiken. Mijn partner vind kaneel en een snufje zout bij zijn pannenkoekenbeslag erg lekker, dus had ik daar ook een beetje van in gedaan. De zonnebloemolie die ik in het beslag deed, was puur om plakken tijdens het bakken te voorkomen.

Dit is mijn versie van Surinaamse pannenkoeken! Ik hoop dat jullie er ook van zullen smullen, zoals wij ervan hebben gesmuld.

Njang swietie (eet smakelijk)!

Liefs,

Stace