Pasta pesto

Pasta pesto heb ik van een collega gekregen. Vanaf het moment dat ik kennis maakte met dit gerecht wist ik dat dit aan mijn recepten repertoire toegevoegd moest worden. Ik kan het daarom natuurlijk niet laten om het met jullie te delen.

Pasta pesto is een salade waar je eindeloos mee kunt variëren. Je kunt in plaats van de spekjes, gerookte kipfilet of kalkoenfilet gebruiken. Of als je dit gerecht helemaal vegetarisch wilt hebben, kun je de spekjes weglaten en verschillende soorten noten toevoegen aan dit gerecht. Als je geen fan bent van mozzarella, kun je ook parmezaanse kaas gebruiken.

Je kunt dit gerecht als voorgerecht serveren, maar het gaat ook prima als maaltijdsalade.

Enjoy!

Liefs,

Stace

Orange/Pineapple juice

Met het mooie weer de afgelopen dagen (en de komende dagen), lust ik alles behalve water, dus had ik dit lekkere, tropische en fruitige drankje bedacht. Het mooie van dit drankje is dat het binnen een paar minuten gemaakt is. Het enige wat werk vergt zijn de sinaasappels en ananas. Verder laat je al het andere werk over aan de sapcentrifuge. Enjoy!

Liefs,

Stace

Toast met gecondenseerde melk

Toast met daarop gecondenseerde melk is voor mij absolute comfort food! Ik ben over het algemeen geen zoetekauw, maar als ik een sh…. dag op het werk of school heb gehad, dan zijn er 3 dingen die niet veilig bij mij zijn en dat is: ijs, chocoladekoekjes en gecondenseerde melk. Toast met gecondenseerde melk is iets waar ik gauw naar toe grijp als ik een slechte dag achter de rug heb. De reden waarom ik dit ook als ideale comfort food zie, is omdat ik ten eerste weinig tot geen ijs en chocoladekoekjes in huis haal, ten tweede heb ik in tegenstelling tot ijs en chocoladekoekjes wel altijd een potje gecondenseerde melk in huis, en ten derde het is snel en makkelijk klaar te maken!

Gecondenseerde melk is in principe melk en suiker dat ingekookt is tot een dikke vloeistof. De smaak hiervan is vergelijkbaar met gesmolten witte chocolade. Mierzoet dus!

Vroeger kregen wij soms een ”puntje (wit pistolet)” met gecondenseerde melk mee naar school. Heel soms mochten we met een lepel wat van de gecondenseerde melk zo uit het potje snoepen. Wat was dat genieten zeg!

Ik heb dit recept in de ontbijt categorie gezet, maar je kunt hem op elke moment van de dag klaarmaken.

Dit is geen alledaagse ontbijt/lunch/avondeten, maar hoe vaak heb je een slechte dag waarbij je naar comfort food hunkert? Precies…..

 

Komkommer op azijn

Komkommer op azijn is een pittig bijgerecht. In Nederland zie ik dat het in Chinese restaurants zonder peper wordt ingelegd en geserveerd. Ik snap het ook wel, want niet een ieder houdt van pittig eten. Maar voor mijn familie moet ik er echt niet aan denken om geen peper in het zuur te doen, want dan krijg ik een boze moeder die me zegt dat ik het niet zo moet maken. Ik kan er gelukkig om lachen.

Maak je een pan moksi alesi, bruine bonensoep, nasi goreng of een ander soort hartig gerecht, dan is komkommer op azijn onmisbaar! Dit is mijn versie van komkommer op azijn. Enjoy!

Liefs,

Stacy

Sinaasappel / wortel juice

Ontbijten is voor mij erg belangrijk omdat het de belangrijkste maaltijd van de dag is. Ik had het van thuis uit nooit meegekregen, maar ik had het mezelf aangeleerd.

Toen ik acht jaren geleden bij de voorschoolse peuterspeelzaal stage liep, ging ik vaak zonder ontbijt naar stage heen. Vaak deed ik dit omdat ik geen hap door mijn keel kreeg ’s ochtends. Ik moest om 08:00 uur, beginnen en precies een uur later werd ik duizelig en ontzettend chagrijnig. Op een gegeven moment was het voor mij duidelijk dat ik misschien de tijd moest nemen om te ontbijten, want dit was niet gezond.

Ik vond het heel erg raar om in de ochtend te eten, maar ik merkte wel meteen verschil want ik had geen last van duizeligheid meer en ik was totaal niet chagrijnig!

Omdat ik ’s ochtends nog steeds niet uitgebreid kan ontbijten, kwam het als een geschenk uit de hemel, toen ik hoorde dat je ook gezond kan ontbijten met groente/fruit sapjes en smoothies!

Om mijn sapjes en smoothies extra lekker te maken, geef ik het vaak een exotische twist door bijvoorbeeld sinaasappels, papaya, meloen, ananas of mango in te doen.

Dit is mijn favoriete ontbijtdrankje die ik met jullie wil delen, maar om eerlijk te zijn is dit toegankelijk voor elke moment van de dag.

Have a great day everybody!

Liefs,

Stacy

Pepre watra (peper water)

Pepre watra is een Indiaans soepgerecht. De Indianen maken deze soep klaar met vers gevangen vis en serveren deze meestal met zelfgemaakte cassavebrood.

Ik heb in dit geval verse kwie- kwie’s gebruikt, omdat ik gek ben op dit visje. Maar je zou de kwie- kwie’s kunnen vervangen voor zalmforellen of een andere stevige witvis.

Ik weet nog heel goed dat een paar collega’s van mijn vader waren wezen vissen, en dat ze bij terugkomst hun vangst trots aan elkaar lieten zien. Mijn vader mocht een paar vissen meenemen en van die visjes maakte hij later op de avond pepre watra! De overgebleven visjes maakte hij schoon en deed hij in de vriezer.

Vroeger wou ik 1 soort vis niet eten. Ik vertikte het te eten. Ik at serieus alleen rijst als dat visje werd bereidt. Mijn vader vertelde me een keer tijdens het koken niet om welke vis het ging. Omdat ik toen uitgehongerd was en direct begon met eten na het opscheppen, vergat ik te vragen welke vis hij bij de pepre watra had gedaan. Toen ik klaar was met eten zei ik dat het eten lekker was. Hij keek me aan en zei dat ik Piranha had gegeten…

De Inheemse gemeenschap in Suriname staat bekend om zijn primitieve levenswijze. Ze koken met producten die zij zelf vangen, planten of kweken. Bij hun staat de natuur centraal. De Indianen in Suriname hebben respect voor alles wat de natuur ons te bieden heeft.

Toen wij voor het laats in Suriname waren, kwamen wij langs een mini- Indiaans dorpje. Het eerste wat mij opviel was dat de omgeving erg schoon was en de mensen erg vriendelijk waren. De Indianen staan ook bekend om hun eigen medicijnenwinkel. Deze winkel is in de natuur te vinden.

Voor bijna elke snee en ziekte weten ze een geschikte plant daarvoor te vinden. Meestal stampen ze dat fijn of koken ze de bladeren met water, en trekken ze er een soort thee van die je zonder suiker of honing moet drinken. Persoonlijk heb ik respect hiervoor, maar ik vond dat vroeger nooit leuk als mijn vader deze geneeswijze hanteerde. Maar nu ik ouder ben en respect heb voor de natuur en mens, wil ik dit nog een kans geven…

Pepre watra is voor mij een ultieme soep bij verkoudheid of een griepje. Het geeft jou die opkikker die je nodig hebt wanneer je niet lekker voelt om iets te eten, maar toch moet eten. Het is niet machtig en het bevat boordevol goede voedingsstoffen!

Ik doe in mijn pepre watra wat extra aardvruchten (gekookte banaan en aardappelen) bij, zodat deze wat voedzamer wordt, maar als je deze ingrediënten liever niet in de soep wilt hebben dan kun je het gerust weglaten. Het is wat jij zelf lekker vindt en wat je van huis uit heb meegekregen ;).

Eet smakelijk!

Liefs,

Stace

 

Pompoensoep

image

Ik was van het weekend in Amsterdam en ik ging samen met mijn partner naar de toko om boodschappen te doen. Ik zag de pompoenen liggen en moest meteen aan dit gerecht denken. Alleen al bij het denken kreeg ik watertanden, dus trok ik mijn partner bij zijn arm en zei; ”schat, we gaan met tweede paasdag, pompoensoep eten, want ik heb er trek in.” Het fijne van mijn partner is dat hij een makkelijke eter is en alles lust. Dus je kan nagaan dat hij mij een super enthousiaste reactie gaf!

Dit gerecht is eigenlijk een herfstmaaltijd, maar wij Surinamers kennen geen seizoensgebonden maaltijden. Wij zeggen dat zolang het eten lekker smaakt, het niet uit maakt in welke seizoen iets gekookt moet worden.

Pompoensoep is een 1- pan- gerecht, dat snel en makkelijk te bereiden is. Het enige wat je nodig hebt als basisingrediënten, zijn de winterpenen, een pompoen (uiteraard), wat zoete aardappel voor de binding, ui en knoflook. Derest van de ingrediënten mag jij zelf bepalen. Je kan in plaats van de zoete aardappelen, de normale kruimige aardappelen gebruiken, als deze niet makkelijk te vinden is.

Een ieder maakt pompoensoep op zijn eigen manier. De ene heeft het wat wateriger, de andere wat dikker. De ene heeft het wat pittiger, de andere wat milder. Ik ben juist gek op een kruidige, pittige en dikke pompoensoep!

Dit gerecht komt uit de Hindoestaanse keuken (Indiaas). De meeste Hindoestanen zijn veganisten en nuttigen daardoor geen vlees. Ze eten alleen aardvruchten, groenten, fruit en verschillende soorten noten. Mocht het zijn dat je vegetariër bent of 1 dag in de week geen vlees wilt nuttigen, dan is dit recept ideaal! Het is voedzaam en erg lekker. Het bevat alle essentiële voedingsmiddelen die jouw schijf van vijf aanraadt.

Ik heb dit gerecht wel een klein beetje aangepast. Ik had de suiker vervangen voor gedroogde abrikozen en de kookroom voor kokosmelk en soja cuisine. Voor derest heb ik hem zo authentiek mogelijk gehouden.

Dit is mijn variant voor Surinaamse- Hindoestaanse pompoensoep. Het enige wat ik nu kan zeggen is;”Probeer het maar uit!”. Als je het minder kruidig wilt hebben, laat wat ingrediënten weg of als je vindt dat er andere specerijen in moeten, voeg dat dan gerust toe. Wees niet bang om te experimenteren met andere smaken en geniet er vooral van als je dit gerecht gaat bereiden.

Liefs,

Stacy

Pompoensoep