Fijne cake

Als een familielid jarig is en die een groot feest geeft in Suriname, dan hoort fijne cake er standaard bij! Geen enkele feest is compleet zonder een zelfgemaakte cake, en deze is er een van.

Bij ons in de familie kan elke vrouw lekker koken, maar als ik een vrouw moet kiezen die een award krijgt voor haar kookkunsten, dan is dat mijn tante Jane (Sorry mama, jij staat voor mij op de tweede plaats).

Tante Jane is voor mij een lopend encyclopedie als het om de Surinaamse keuken gaat. Noem een gerecht op en ze maakt het voor jou klaar. Bij haar is een maatbeker of weegschaal niet aan de orde, want ze doet alles op gevoel. Ik vind het heerlijk om te zien als een vrouw graag in de keuken staat, en gerechten met liefde en gevoel bereidt. I love it!

Vroeger was zij altijd de tante die deze cake voor ons maakte. Ik mocht haar altijd helpen met het beslag mixen, terwijl zij de ingrediënten in de kom deed. Ik keek dan ook aandachtig welke ingrediënten zij erin deed en hoeveel zij ervan bij het beslag toevoegde. Voor mij duurde het altijd heel lang voordat ik de garde van de mixer mocht aflikken, omdat tante Jane wel een kwartier nam om het beslag goed te mixen. Vroeger kon ik dat als kind niet begrijpen, maar nu ik zelf de Surinaamse keuken aan jullie laat zien, besef ik dat jouw cake ”mislukt”, als je deze niet lang genoeg mengt.

Mijn recept voor fijne cake wil ik graag met jullie delen, omdat het niet mag ontbreken als je een Surinaams feestje geeft. Hij is niet machtig of te zoet, en je kunt er eindeloos mee variëren. Je kunt er bijvoorbeeld een geraspte citroenschil erin doen, of wat geweekte rozijnen in rum, of geschaafde amandelen. Leef je maar uit zou ik maar zeggen!

Enjoy!

Liefs,

Stace

P.S. Ik gebruik sojaboter en sojamelk voor mijn fijne cake, maar als je liever de gewone boter en melk in jouw beslag wilt doen, dan kun je gerust voor deze kiezen.

Zoetzure kip

Als je naar een Chinees restaurant gaat, dan staat dit gerecht bekend als koe lo kai (koe lo=zoetzuur en kai=kip).Het is alleen jammer dat de Chinezen het authentieke recept, van zoetzure kip niet serveren in hun restaurants. Je krijgt in plaats van stukjes vlees, kipballetjes in zoetzure saus. Voor mij is dit plat gezegd een goedkope, ongezonde en snelle versie van dit mooie gerecht.

Het is ook jammer om te zien dat de Chinese gerechten in Nederland er armzalig uitzien. Je krijgt weinig vlees en als je zoetzure kip besteld (in dit geval kipballetjes in zoetzure saus), verdrinkt het letterlijk in de saus. Als ik dit zie, heb ik opeens geen honger meer.

Ik ben heel kritisch als ik in een Chinees restaurant ga eten. Dit komt omdat de Chinezen in Suriname, hun gerechten bereiden, zoals zij het thuis zouden bereiden. Je krijgt de authentieke Chinese keuken voorgeschoteld en dat is wat je als klant wilt.

Als wij in Suriname zijn en wij naar Chi Min of Fa Tai gaan, bestellen wij standaard zoetzure kip (naast de peking eend, tjauwmin en nasi yong chow). Je geniet letterlijk van elke hap die je neemt! Helaas zit Fa Tai of Chi Min, niet bij mij om de hoek, dus moet ik dit authentiek gerecht zelf maken.

Dit is een gerecht dat niet elke dag voorgeschoteld moet worden, want de kip wordt van te voren gefrituurd. Maar het blijft de moeite waard om zo nu en dan zoetzure kip klaar te maken. Als je een Surinaams- Chinese rijsttafel maakt, mag dit niet ontbreken!

Guys, dit is mijn lichtere en authentieke versie van de zoetzure kip. Enjoy!

Liefs,

Stace.

P.S. Ik moet er wel bij vermelden dat er in Nederland 3 goede Chinese restaurants zitten die hun gerechten serveren zoals zij het thuis zouden serveren, maar dat vertel ik een andere keer wel 😉