Het verhaal achter ReyLeys

Na heel lang nadenken en bedenken hoe ik dit zou gaan doen, had ik op een blauwe maandag besloten mijn stoute schoenen aan te doen en hetgeen te gaan doen, wat mijn vrienden altijd tegen mij zeggen als ze hier komen eten. Iedere keer als ik voor vrienden of familie kook zijn ze onder de indruk van het eten dat ik voor hen klaarmaak. Heel vaak willen ze ook het recept weten van de gerechten en vaak zeggen ze aan het eind; ”Doe iets hiermee!”.

Vandaar deze Surinaamse kookwebsite. Ik wil mensen zoveel mogelijk mijn passie voor Surinaams eten laten zien. Ik wil jullie kennis laten maken met een keuken dat zo oneindig veel gerechten, uit verschillende culturen heeft. Ik wil jullie laten zien dat Surinaams eten echt niet ingewikkeld is om klaar te maken, als dat het eruit ziet.

Het bedenken van een naam voor de website was voor mij a piece of cake! Ik wou het dichtbij mezelf houden en moest daardoor meteen aan de twee mensen denken bij wie mijn passie voor koken is ontstaan. ReyLeys, is een combinatie van de namen van mijn ouders (Reymond en Shirley).

Ik heb het vanaf kleins af aan enorm interessant gevonden om te zien hoe mijn ouders het eten klaarmaakte. Met een paar simpele ingrediënten konden die twee altijd iets lekker en spectaculairs bereiden. Iedere keer als een van hun het eten klaarmaakte, stond ik nieuwsgierig naast ze te kijken hoe ze een ui en knoflook schilden of kip schoonmaakte, om die vervolgens te bereiden. Dat was pure genot voor mij!

Als mensen mij vragen wat ik graag bij mijn ouders zou willen eten dan zeg ik dat ik mijn vaders pinda soep met tom- tom en zijn masala kip, enorm waardeer. Mijn moeder staat bij mij bekend om haar aromatische sauto soep en kip in ketjapsaus met su hoon noodles.

Back to basics:

Mijn ouders waren vrij basic met eten, maar het moest wel altijd lekker zijn. Het simpele heb ik van mijn ouders geërfd. In mijn keuken heb ik niet veel nodig om iets te bereiden. Je hebt om eerlijk te zijn ook niet veel nodig om iets lekker en sfeervol op tafel neer te zetten. Neem bijvoorbeeld wat rijst, groenten, eieren en pindasambel en je creëert in een mum van tijd een overheerlijke nasi goreng, pietjel met een gebakken ei.

Ik geef ook een ode aan de natuur door uitsluitend met verse en natuurlijke producten te werken. Ik nuttig alleen vlees waarvan ik weet dat het een goed leven heeft gehad. Ik ben van mening dat als je ingrediënten met respect behandelt, het eten toch iets lekkerder smaakt.

Mijn voornaamste doel voor deze website is om jullie kennis te laten maken met de Surinaamse keuken zoals het er echt uitziet. Ik wil jullie gerechten presenteren zoals mijn moeder en grootmoeder het klaarmaakten. Ik ga jullie de authentieke smaak van de Surinaamse keuken laten zien.

Liefs,

Stacy.