Bakabana (gebakken banaan)

Vanochtend hadden wij bakabana als ontbijt. Ontbijt? Ja, als ontbijt!

Het kwam wel eens voor dat mama vroeger vergat tijdig brood in te kopen voor de volgende dag. Mijn moeder deed er op dit soort momenten alles aan om ons de volgende dag toch een goed gevulde broodtrommel of broodzakje mee te geven. Soms kregen wij zelfs bontot (warm eten in het Javaans) mee naar school. Voor ons was het erg normaal om dit te hanteren. Vriendjes en vriendinnetjes op school deden het ook.

Wanneer het ”vergeten brood te halen incident”, dus voorkwam, kregen wij haar famous bakabana als ontbijt en lunch mee naar school.

Bakbananen zijn erg gezond! Er zitten boordevol goede voedingsstoffen in zoals; vitamine C, vitamine B9, calcium en magnesium. Als je de bakbanaan niet frituurt, zit er geen cholesterol in. Het is kortom een voedzame vrucht!

Ondanks dat de bakabana’s in een laag olie wordt gebakken, zie ik het als een volwaardige ontbijt of lunch. Alle essentiële voedingsstoffen zitten erin en je zit er een tijdje vol van. Geloof mij maar dat snaaien niet aan de orde is, wanneer je 3 of 4 van deze hapjes naar binnen hebt gewerkt.

Bakabana kan prima als bijgerecht worden geserveerd, als je een groot feestje geeft, waarbij Surinaamse gerechten worden opgediend.

Mocht het zijn dat je flink wat beslag over hebt, kun je er makkelijk een pannenkoekenrecept van maken door wat eieren en melk aan het beslag toe te voegen (zie recept voor pannenkoeken).

Selamat makan!

Liefs,

Stace

Bakabana (gebakken banaan).

Door Stacy Gepubliseerd: mei 6, 2014

 • Opbrengst: 10 stuks
 • Voorbereiding: 12 Min.
 • Kooktijd: 20 Min.
 • Klaar in: 32 Min.

Bakabana kan prima als snack worden geserveerd, als je een groot feestje geeft, waarbij Surinaamse gerechten wordt opgediend.

Ingredienten

Instructies

 1. Stap 1: Verwijder de schil van de bakbananen en snijd deze diagonaal in plakjes. De dikte van iedere schijf mag 2-3 cm zijn. Doe de bloem en kaneel in een ruime schaal en roer deze met een vork. Doe daarna de suiker erbij. Voeg beetje bij beetje het water bij het beslag en klop deze tot een kleverig beslag.
 2. Stap 2: Verhit een wok op vuur en vul hem tot eenderde van de hoogte met zonnenbloemolie. Wentel de bananen een voor een door het beslag, en bak deze om en om goudbruin in de wok.
 3. Stap 3: Als de bakabana's goudbruin gebakken zijn, mag je deze met een schuimspaan uit de wok scheppen, en het op keukenpapier leggen om het te laten uitlekken. *Serveer de bakabana's met Surinaamse pindasambel*
 4. Tip: Ik gebruik een lepel en een vork als hulpmiddel, wanneer de bananen in de wok moeten. Hij glijdt makkelijker in de wok, zonder al te veel te knoeien.

Comments

  • Stacy says

   Hallo,

   Sorry voor mijn veel te late reactie! Meestal probeer ik binnen een dag op berichten te reageren, maar helaas liet de drukte het bij jou niet toe.

   Om op jouw vraag te komen:
   Omdat ik zelf nooit kleine hoeveelheden maak, is mijn advies om de ingrediënten te halveren. Zelf haal ik uit een bakbanaan zes plakken. Acht plakken is dus anderhalve bakbanaan. Ik zou me aan dit recept houden en als je beslag over hebt kan je er een pannenkoekenbeslag van maken door eieren en melk aan toe te voegen. But that’s up to you ;).

   Hieronder de gehalveerde ingrediënten:
   250 gram bloem
   Een halve eetlepel suiker
   Een snufje kaneel (optioneel)
   250-300 ml water (ik zou bij 200 ml kijken hoe lobbig het beslag is en er verder water aan toe voegen als het nodig is. Het moet een dik en lobbig beslag zijn!)

   Heel veel succes en als je iets wilt weten mail maar gerust.

   Liefs,

   Stacy

Geef een reactie