Klepon

Klepon zijn Javaanse rijstmeel balletjes, gevuld met gula djawa. Klepon is een zoete gerecht en sluit daarom aan bij de categorie Javaanse desserts.

Vroeger werd dit gerecht standaard gemaakt wanneer iemand in de familie een groot feest gaf. Vaak wordt er bij de bereiding ook van die seksistische grappen gemaakt rondom dit recept. Dit komt omdat klepon balletjes zijn en daardoor vergeleken werd met een bepaalde onderdeel van het mannelijk lichaam 😉

Dit gerecht aten wij vaak bij tante Jane thuis, omdat zij echt de keukengodin was binnen onze familie. Samen met wadjik, lapis, ketan en agar agar, kon zij haar gasten een tafel vol zoetigheid voorschotelen. Wij aten letterlijk ons buikje vol (nog steeds eigenlijk, tenminste als wij daar op vakantie zijn).

Liefs,

Stacy

 

Fijne cake

Als een familielid jarig is en die een groot feest geeft in Suriname, dan hoort fijne cake er standaard bij! Geen enkele feest is compleet zonder een zelfgemaakte cake, en deze is er een van.

Bij ons in de familie kan elke vrouw lekker koken, maar als ik een vrouw moet kiezen die een award krijgt voor haar kookkunsten, dan is dat mijn tante Jane (Sorry mama, jij staat voor mij op de tweede plaats).

Tante Jane is voor mij een lopend encyclopedie als het om de Surinaamse keuken gaat. Noem een gerecht op en ze maakt het voor jou klaar. Bij haar is een maatbeker of weegschaal niet aan de orde, want ze doet alles op gevoel. Ik vind het heerlijk om te zien als een vrouw graag in de keuken staat, en gerechten met liefde en gevoel bereidt. I love it!

Vroeger was zij altijd de tante die deze cake voor ons maakte. Ik mocht haar altijd helpen met het beslag mixen, terwijl zij de ingrediënten in de kom deed. Ik keek dan ook aandachtig welke ingrediënten zij erin deed en hoeveel zij ervan bij het beslag toevoegde. Voor mij duurde het altijd heel lang voordat ik de garde van de mixer mocht aflikken, omdat tante Jane wel een kwartier nam om het beslag goed te mixen. Vroeger kon ik dat als kind niet begrijpen, maar nu ik zelf de Surinaamse keuken aan jullie laat zien, besef ik dat jouw cake ”mislukt”, als je deze niet lang genoeg mengt.

Mijn recept voor fijne cake wil ik graag met jullie delen, omdat het niet mag ontbreken als je een Surinaams feestje geeft. Hij is niet machtig of te zoet, en je kunt er eindeloos mee variëren. Je kunt er bijvoorbeeld een geraspte citroenschil erin doen, of wat geweekte rozijnen in rum, of geschaafde amandelen. Leef je maar uit zou ik maar zeggen!

Enjoy!

Liefs,

Stace

P.S. Ik gebruik sojaboter en sojamelk voor mijn fijne cake, maar als je liever de gewone boter en melk in jouw beslag wilt doen, dan kun je gerust voor deze kiezen.