Klepon

Klepon zijn Javaanse rijstmeel balletjes, gevuld met gula djawa. Klepon is een zoete gerecht en sluit daarom aan bij de categorie Javaanse desserts.

Vroeger werd dit gerecht standaard gemaakt wanneer iemand in de familie een groot feest gaf. Vaak wordt er bij de bereiding ook van die seksistische grappen gemaakt rondom dit recept. Dit komt omdat klepon balletjes zijn en daardoor vergeleken werd met een bepaalde onderdeel van het mannelijk lichaam 😉

Dit gerecht aten wij vaak bij tante Jane thuis, omdat zij echt de keukengodin was binnen onze familie. Samen met wadjik, lapis, ketan en agar agar, kon zij haar gasten een tafel vol zoetigheid voorschotelen. Wij aten letterlijk ons buikje vol (nog steeds eigenlijk, tenminste als wij daar op vakantie zijn).

Liefs,

Stacy

 

Klepon

Door Stacy Gepubliseerd: december 6, 2014

  • Opbrengst: 15 balletjes Porties
  • Voorbereiding: 10 Min.
  • Kooktijd: 7-9 Min.
  • Klaar in: 17 Min.

Dit nagerecht mag absoluut niet in jouw Indische keuken ontbreken. Het is samen met andere Javaanse zoetigheid, de ideale afsluiter van een rijsttafel.

Ingredienten

Instructies

  1. Stap 1: Zeef de kentan rijstmeel in een ruime schaal. Meng de kokosmelk en groene pandan kleurstof samen. Giet beetje bij beetje de ''groene'' melk bij de meel en kneed deze tot een stevige bal. Doe een stuk plastic folie erop en leg deze apart.
  2. Stap 2: Rasp of schaaf de gula djawa en leg deze apart. Haal de folie van de schaal en maak van het deeg middelgrote ballen. Maak een kuiltje in elke bal en vul deze halfvol met de geschaafde gula djawa. Druk de randen naar elkaar toe en rol deze weer tot een bal. Leg deze apart en ga zo door tot het deeg op is.
  3. Stap 3: Doe anderhalve - twee liter water in een ruime soeppan. Zet deze op vuur, zodat hij kan koken. Doe de geraspte kokos in een ruime schaal en leg deze apart. De klepon mag in de pan, zodra het water begint te koken. Kook de klepon 7 - 8 minuten. De klepon is klaar, wanneer deze omhoog komt drijven. Doe de klepon meteen in het schaaltje met geraspte kokos en wentel de balletjes door de vezels.

Geef een reactie