Pompoensoep

image

Ik was van het weekend in Amsterdam en ik ging samen met mijn partner naar de toko om boodschappen te doen. Ik zag de pompoenen liggen en moest meteen aan dit gerecht denken. Alleen al bij het denken kreeg ik watertanden, dus trok ik mijn partner bij zijn arm en zei; ”schat, we gaan met tweede paasdag, pompoensoep eten, want ik heb er trek in.” Het fijne van mijn partner is dat hij een makkelijke eter is en alles lust. Dus je kan nagaan dat hij mij een super enthousiaste reactie gaf!

Dit gerecht is eigenlijk een herfstmaaltijd, maar wij Surinamers kennen geen seizoensgebonden maaltijden. Wij zeggen dat zolang het eten lekker smaakt, het niet uit maakt in welke seizoen iets gekookt moet worden.

Pompoensoep is een 1- pan- gerecht, dat snel en makkelijk te bereiden is. Het enige wat je nodig hebt als basisingrediënten, zijn de winterpenen, een pompoen (uiteraard), wat zoete aardappel voor de binding, ui en knoflook. Derest van de ingrediënten mag jij zelf bepalen. Je kan in plaats van de zoete aardappelen, de normale kruimige aardappelen gebruiken, als deze niet makkelijk te vinden is.

Een ieder maakt pompoensoep op zijn eigen manier. De ene heeft het wat wateriger, de andere wat dikker. De ene heeft het wat pittiger, de andere wat milder. Ik ben juist gek op een kruidige, pittige en dikke pompoensoep!

Dit gerecht komt uit de Hindoestaanse keuken (Indiaas). De meeste Hindoestanen zijn veganisten en nuttigen daardoor geen vlees. Ze eten alleen aardvruchten, groenten, fruit en verschillende soorten noten. Mocht het zijn dat je vegetariër bent of 1 dag in de week geen vlees wilt nuttigen, dan is dit recept ideaal! Het is voedzaam en erg lekker. Het bevat alle essentiële voedingsmiddelen die jouw schijf van vijf aanraadt.

Ik heb dit gerecht wel een klein beetje aangepast. Ik had de suiker vervangen voor gedroogde abrikozen en de kookroom voor kokosmelk en soja cuisine. Voor derest heb ik hem zo authentiek mogelijk gehouden.

Dit is mijn variant voor Surinaamse- Hindoestaanse pompoensoep. Het enige wat ik nu kan zeggen is;”Probeer het maar uit!”. Als je het minder kruidig wilt hebben, laat wat ingrediënten weg of als je vindt dat er andere specerijen in moeten, voeg dat dan gerust toe. Wees niet bang om te experimenteren met andere smaken en geniet er vooral van als je dit gerecht gaat bereiden.

Liefs,

Stacy

Pompoensoep

Pompoensoep

Door Stacy Gepubliseerd: april 21, 2014

  • Opbrengst: 1-2 liter soep (4-6 Porties)
  • Voorbereiding: 15 Min.
  • Kooktijd: 30-50 Min.
  • Klaar in: 45 Min.

Indiase pompoensoep

Ingredienten

Instructies

  1. Stap 1: Maak de pompoen, winterpenen en zoete aardappelen schoon. Snijd deze vervolgens in kleine blokjes en doe ze in een ruime soeppan. Spoel dit een paar keer schoon en vul de pan met het lauwwarme water, tot het net onder staat. Doe de deksel op de pan en zet dit op het vuur.
  2. Stap 2: Snipper de ui en knoflook fijn. Snijd de rawit, tomaten en abrikozen in blokjes van 1 cm. Voeg dit samen met de bouillonblokjes bij de pompoen en andere ingrediënten. Schep dit een paar keer om en doe de deksel weer op de pan.
  3. Stap 3: Kijk na 10 minuten bij de soep. Voeg de komijn, masala, geschaafde kokos, soja cuisine en zwarte peper bij de soep en roer dit erdoor. Zet de deksel op de pan en laat dit 10 minuten door pruttelen.
  4. Stap 4: Snijd de peterselie, koriander en de zachte kant van de bosui fijn. Bewaar de stengel voor later als garnering. Voeg de kruiden en de koksmelk bij de soep en roer dit erdoor. Doe de deksel weer op de pan en laat dit doorkoken totdat de pompoen, winterpenen en aardappelen zacht gekookt zijn.
  5. Stap 5: Haal de deksel van de pan en doe het vuur uit. Pureer de soep met een staafmixer. Doe het vuur weer aan en roer de soep. Proef of het op smaak is en corrigeer het met zout en peper als het nog flauw smaakt. Laat de soep nog 5 minuten doorkoken en doe het vuur daarna uit. Snijd de harde kant van de bosui fijn en garneer de soep hiermee.
  6. * Serveer de soep met vers gebakken brood.*

Geef een reactie