Zwarte bonensaus

Zwarte bonensaus wordt veel in de Chinese keuken gebruikt. Het heeft misschien een extravagante geur, maar wat is dit ingrediënt toch lekker en natuurlijk onmisbaar in jouw keukenkast!

Toen ik 7 jaren geleden in een Chinees restaurant had gewerkt, leerde ik dat de Chinezen dit ingrediënt als ”tau sie” uitspraken. Het gerecht tau sie kai (=kip in zwarte bonensaus) staat vaak op de Chinees menukaart.

Zwarte bonensaus is een grove pasta dat gemaakt is gefermenteerde bonen. Zwarte bonen kun je zowel droog als in grove pasta vorm kopen. Als je de gedroogde variant koopt, dan moet je deze eerst een paar tellen weken in een schaaltje met warm water. Daarna giet je het water af en hak je de bonen fijn.

Mijn voorkeur gaat toch liever naar de grove pasta variant, omdat ik de gedroogde variant erg zoutig vind, vandaar dat je deze eerst moet weken in water als je voor de gedroogde variant kiest.

Er zijn verschillende merken te koop van zwarte bonensaus. Om de pasta wat smaakvoller te maken, heeft iedere merk zijn eigen toevoegingen aan ingrediënten. Zelf gebruik ik al jaren het merk ”Lee Kum Kee black bean garlic sauce”. Deze verse is een grove pasta. Zelf gebruik ik het al jaren omdat ik het minder zoutig vind en het heeft een licht pittige smaak. In deze pasta zit naast zout ook de ingrediënten knoflook, suiker, sojaolie en rijstwijn in (ingrediënten die ik erg lekker vind!). Deze ingrediënten proef je duidelijk terug tijdens het eten.

Mocht het zijn dat je deze pasta toch iets te scherp vindt , dan zijn er genoeg andere merken die hun zwarte bonensaus alleen op basis van gefermenteerde bonen en zout maken.

Je kunt zwarte bonensaus in de toko kopen en tegenwoordig verkopen goed gesorteerde supermarkten dit ingrediënt ook.

 

 

Geef een reactie