Samosa’s

Samosa’s is een Hindoestaans bijgerecht of snack.
De basis voor de samosavulling is meestal aardappelen, doperwten en eventueel  kip. Tegenwoordig zie je in andere keukens dat ze de samosa’s ook op andere wijze klaarmaken. Dat is niet zo gek, want iedere streek in India heeft zijn eigen recept voor dit verrukkelijk hapje. Waarom zouden wij dan niet experimenteren hiermee?!

Omdat ReyLeys voor de originele smaak gaat, laat ik jullie het (bijna) authentieke recept van dit gerecht zien. Ik zeg bijna omdat het eigenlijk de bedoeling is dat je het deeg van de samosa’s ook zelf hoort te maken, maar ik had vandaag zin om voor het gemakkie te gaan, dus doen wij het met roomboter bladerdeeg. De volgende keer laat ik zien hoe jullie het deeg voor samosa’s en pastei moet maken. That’s a promise ;)!

Het is ook de bedoeling dat je de samosa’s frituurt in een flinke laag olie. Ik heb daar bewust niet voor gekozen omdat ik mijn lichaam die extra calorieën wilt besparen. Het is echter wel zo dat als je bladerdeeg gebruikt je de samosa’s makkelijker in de oven kan bakken, maar als je de samosa’s met zelfgemaakte deeg maakt, moet je deze helaas wel in een laag olie bakken want bakken lijkt dan onmogelijk in de oven.

Ik had de samosa’s vandaag vegetarisch bereid, maar je kunt er voor kiezen om van tevoren de kip gaar te koken met een boullionblok, laurier en wat pimentkorrels, dat fijn te snijden na het koken en deze erbij te doen wanneer je de vulling klaarmaakt.

Samosa’s is toegankelijk voor een ieder. Je kunt letterlijk een ieder blij maken hiermee.

Op avonden waarbij jij jouw gasten alleen wilt voorzien van kleine hapjes, is dit gerecht ideaal als fingerfood!

Liefs,

Stacy

Samosa's

Door Stacy Gepubliseerd: juli 27, 2014

  • Opbrengst: 20 stuks
  • Voorbereiding: 30 Min.
  • Kooktijd: 1 Uur 10 Min.
  • Klaar in: 1 Uur 40 Min.

Samosa's is een Hindoestaans bijgerecht of snack. De ideale fingerfoodsnack!

Ingredienten

Instructies

  1. Stap 1: Spoel de gesneden aardappelen schoon en leg deze apart. Doe een wok op vuur en laat wat kokosvet erin smelten. Fruit het uitje, knofook en de tomaat in de wok. Doe 40 ml water in wok als dit mengseltje blijft vastplakken. Blijf dit mengseltje omscheppen!
  2. Stap 2: Doe de bouillonblok, masala en zwarte peper in de wok en schep dit even om, zodat de smaken van de masala goed los komt. Mocht het zijn dat je kip erbij wilt doen, dan is dit het moment om het erbij te voegen. Doe de aardappelen en het 150 ml water erbij en schep dit flink om. Je mag meer water erbij doen als het te weinig is voor jouw doen. Doe een deksel op de wok en laar dit 10 minuten gaan.
  3. Stap 3: Kijk na 10 minuten in de wok en schep de aardappelen weer om. Doe de doperwten, umami of zout, komijn en koriander erbij, en schep dit weer om. Doe de deksel op de wok en laat dit 10 minuten gaan. Schep dit alles na 10 minuten weer om en proef of het op smaak is. Corrigeer het met peper en umami of zout als deze nog te flauw smaakt voor jouw doen. Doe het vuur uit en laat de vulling afkoelen. *Laat de vulling minstens een uur afkoelen, alvorens je het bladerdeeg hiermee gaat vullen.*
  4. Stap 4: Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het bladerdeeg op het laats uit de vriezer en laat de plakjes, los van elkaar, op het aanrecht of op de eettafel ontdooien. Mijn tip is dus om eerst met 1 pakje te beginnen en als de eerste lading in de oven zit, het volgende pakje uit de vriezer te halen. De samosa's vullen: Bestuif een bord of houten snijplank lichtjes in met wat bloem. Verwijder het velletje van het deeg en leg deze op het bord/snijplank. Vouw het deeg dubbel, zodat je de vorm van een driehoek krijgt. Druk eerst een kant van het deeg dicht, zodat je aan de andere kant makkelijk de vulling in kan doen. Leg het deeg in jouw hand en vul het open gedeelte met wat vulling. Hou wat ruimte bij de rand vrij, zodat je het makkelijk kan dichtdrukken of dichtvouwen. Druk de andere kant dicht en leg de samosa op een bakplaat. Ga zo door totdat het bladerdeeg op is. Doe de samosa's in een voorverwarmde oven en bak deze 15-20 minuten goudbruin. Kijk na 10 minuten om de 5 minuten bij de samosa's. Tip: Ik gebruik een vork voor het dichtmaken van het deeg, maar je kunt de randen ook licht insmeren met water en dan aandrukken.

Geef een reactie