Ketjap marinade

Voor mensen die beweren dat marinades maken ingewikkeld is, bewijs ik nu het tegenovergestelde. Je hebt niet veel nodig om deze marinade te maken en het is ook binnen een paar minuten klaar. Easy breezy dus!

Het fijne van deze marinade is dat je ermee kunt spelen. Je kunt zelf bepalen hoe scherp, mild of zoet jij hem wilt hebben. Ook kun je ervoor kiezen om andere ingredienten in te doen zoals bladperterselie, ketchup of gember.

Ook kun je ervoor kiezen om ingrediënten weg te laten. Ik kan me namelijk voorstellen dat niet een ieder van ketoembar of pepers houdt. Het gaat mij er om dat dit de basis is voor een snelle maar lekkere marinade.

Heb je marinade over? Geen probleem! Je kunt deze in een wecktpot doen en in de koelkast bewaren. Ook kun je de marinade in kleine zakjes doen en invriezen, zodat je altijd iets hebt om jouw vlees mee te marineren. Je kunt ook voordat je het vlees gaat marineren wat van de marinade achterwege houden en deze serveren bij het barbecue vlees tijdens het eten.

Liefs,

Stacy

Komkommer op azijn

Komkommer op azijn is een pittig bijgerecht. In Nederland zie ik dat het in Chinese restaurants zonder peper wordt ingelegd en geserveerd. Ik snap het ook wel, want niet een ieder houdt van pittig eten. Maar voor mijn familie moet ik er echt niet aan denken om geen peper in het zuur te doen, want dan krijg ik een boze moeder die me zegt dat ik het niet zo moet maken. Ik kan er gelukkig om lachen.

Maak je een pan moksi alesi, bruine bonensoep, nasi goreng of een ander soort hartig gerecht, dan is komkommer op azijn onmisbaar! Dit is mijn versie van komkommer op azijn. Enjoy!

Liefs,

Stacy

Gevulde sopropo

Sopropo is een bekende groentesoort in Suriname. Je kunt ervoor kiezen om deze groente met zoutvlees, zoute vis, gerookte kip of gerookte vis, klaar te maken. Maar je kunt zoals mij er ook voor kiezen de sopropo’s te vullen met gehakt en deze te stoven.

Ik was 15 jaar oud, toen ik voor het eerst gevulde sopropo mocht koken. Mijn moeder had geen tijd om te koken, dus gaf ze mij de instructies hoe ik het moest klaarmaken. Ik voelde me erg trots van binnen, toen ik een ieder na het koken zag smullen van de gevulde sopropo’s.

In het Javaans wordt deze groente ook wel ”Pare” genoemd. Sopropo moet je leren eten, want het is een bittere groentesoort. Om de sopropo minder bitter te laten smaken, wrijf ik het altijd eerst in met wat zout en daarna spoel ik het goed schoon. Dit trucje had ik van mijn buurvrouw Hillie, in Suriname, geleerd. Gek genoeg, klopt haar theorie.

Ze zeggen dat hoe bitter een groente smaakt, des te gezonder het is. De research die ik naar deze groentesoort heb gedaan, heeft mij laten zien dat het barst van de mineralen en vitaminen! Het bevat vitamine B1, B2, B3, B11 en vitamine C. Het bevat de mineralen magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink.

Ik heb de sopropo’s met kipgehakt gevuld, maar je kunt er ook voor kiezen om rundergehakt te gebruiken. Ik moet een veganistiche variant voor de gevulde sopropo bedenken, zodat het ook toegankelijk wordt voor onze veganisten, maar tot die tijd geniet ik van deze lekkere Surinaamse buizen, gevuld met kipgehakt. Eet smakelijk!

Liefs,

Stace