Gevulde sopropo

Sopropo is een bekende groentesoort in Suriname. Je kunt ervoor kiezen om deze groente met zoutvlees, zoute vis, gerookte kip of gerookte vis, klaar te maken. Maar je kunt zoals mij er ook voor kiezen de sopropo’s te vullen met gehakt en deze te stoven.

Ik was 15 jaar oud, toen ik voor het eerst gevulde sopropo mocht koken. Mijn moeder had geen tijd om te koken, dus gaf ze mij de instructies hoe ik het moest klaarmaken. Ik voelde me erg trots van binnen, toen ik een ieder na het koken zag smullen van de gevulde sopropo’s.

In het Javaans wordt deze groente ook wel ”Pare” genoemd. Sopropo moet je leren eten, want het is een bittere groentesoort. Om de sopropo minder bitter te laten smaken, wrijf ik het altijd eerst in met wat zout en daarna spoel ik het goed schoon. Dit trucje had ik van mijn buurvrouw Hillie, in Suriname, geleerd. Gek genoeg, klopt haar theorie.

Ze zeggen dat hoe bitter een groente smaakt, des te gezonder het is. De research die ik naar deze groentesoort heb gedaan, heeft mij laten zien dat het barst van de mineralen en vitaminen! Het bevat vitamine B1, B2, B3, B11 en vitamine C. Het bevat de mineralen magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink.

Ik heb de sopropo’s met kipgehakt gevuld, maar je kunt er ook voor kiezen om rundergehakt te gebruiken. Ik moet een veganistiche variant voor de gevulde sopropo bedenken, zodat het ook toegankelijk wordt voor onze veganisten, maar tot die tijd geniet ik van deze lekkere Surinaamse buizen, gevuld met kipgehakt. Eet smakelijk!

Liefs,

Stace

Gevulde sopropo.

Door Stacy Gepubliseerd: mei 8, 2014

  • Opbrengst: 4 Porties
  • Voorbereiding: 15-20 Min.
  • Kooktijd: 40 Min.
  • Klaar in: 55 Min.

Sopropo is een bekende groentesoort in Suriname. Je kunt ervoor kiezen om deze groente met zoutvlees, zoute vis, gerookte kip of …

Ingredienten

Instructies

  1. Stap 1: Doe het gehakt in een ruime schaal. Snijd de selderijd fijn. Voeg de kaneel, selderij nootmuskaat, zwarte peper, umami of zout, paneermeel en ei, bij het gehakt. Kneed het gehakt met jouw handen. Leg deze apart. Verwijder de uiteinden van de sopropo's en snijd deze in stukken van 8-10 cm. Hol de stukjes sopropo's met een kleine theelepel uit. Wrijf de binnenkant met wat zout in en was ze schoon. Vul ze vervolgens met het gehakt. Verhit een koekenpan op vuur en bak de sopropo's kort, om en om bruin. Leg deze op keukenpapier om uit te lekken. *Je hoeft geen olie in de pan te doen, want het gehakt is al vettig! Tijdens het bakken komt hiervan veel vet vrij.*
  2. Stap 2: Verhit een wok op vuur en laat het kokosvet hierin smelten. Doe de ui en knoflook in de wok en sauteer. Doe na vijf minuten de tomaten, tomatenpuree en het boullionblokje, in de wok en schep dit om. Doe de peper, suiker, umami of zout, water en gekruide ketjap in de wok. Doe de sopropo's erbij en schep dit om. Doe een deksel op de wok en laat dit even pruttelen. Keer de sopropo's na tien minuten om en laat het nog 10 minuten door pruttelen. Snijd derest van de selderij fijn en doe deze als laats bij de sopropo's. Schep deze weer en proef of het op smaak is. Corrigeer het met zout of peper als het flauw smaakt.
  3. *Serveer de sopropo's met witte rijst en schijfjes komkommer.*

Geef een reactie