Kip in oestersaus is een Chinees gerecht dat snel en makkelijk te bereiden is. Als je geen tijd hebt om te koken, maar toch gezond en lekker wilt eten, dan is dit het ideale gerecht om klaar te maken.
Oestersaus hoort standaard in jouw keukenkastje, als je gek bent op Chinees eten. Het heeft een licht zoete smaak en de nasmaak van umami komt erin voor. Het geeft jouw Chinese gerecht een opkikker, als deze nog te flauw smaakt voor jouw doen.
Persoonlijk ben ik erg gek op de Surinaams- Chinese keuken! Het is divers en smaakvol. Je hebt ook niet veel nodig om iets op tafel te zetten en het is gezond (als je geen take away haalt tenminste). Ik kan helaas maar drie plekken, in Nederland bedenken, waar je goed Chinees kunt eten. Dit zijn helaas de plekken waar ik niet elke week kom, dus moet ik de Chinese keuken zelf in huis halen en de gerechten zelf bereiden (wat ik totaal niet erg vind).
Dit is mijn variant van de Kip in oestersaus!
Liefs,
Stacy
Kip in oestersaus
Door mei 14, 2014
Gepubliseerd:- Opbrengst: 4 Porties
- Voorbereiding: 10 Min.
- Kooktijd: 30 Min.
- Klaar in: 40 Min.
Dit is een chinees gerecht dat snel en makkelijk te bereiden is. Het is ideaal voor een door de weekse dag. Om jouw vingers er letterlijk bij af te likken!
Ingredienten
- 3 tenen knoflook (fijngesneden)
- 1 ui (fijngesneden)
- 1 eetlepel verse geraspte gember
- 1 theelepel nootmuskaat
- 2 theelepel paprikapoeder
- 4 eetelepels oestersaus
- 2 theelepel gemalen zwarte peper
- 600 gram kippenvleugels of 1 hele kip in stukken opgedeeld
- 1 theelepel kokosvet
- 2 stukjes steranijs
- 2 eetlepels donkere sojasaus
- 2 eetlepels gekruide zoete ketjap
- 1 prei (grof gesneden)
- 1 rode paprika (in halve ringen gesneden)
- 1 groene paprika (in halve ringen gesneden)
- 100 gram shitake
- 2 eetlepels rijstwijn
- 1 theelepel maizena
- 2 eetlepels water
- 1 kippenboullionblok
- Een snufje zout of umami
- 2 theelepels sesamolie
Instructies
- Stap 1:
Wrijf de kip in met wat zout of azijn, en spoel deze vervolgens schoon. Marineer de kip met de oestersaus, peper, nootmuskaat en paprikapoeder. Laat deze afgedekt, 20 minuten in de koelkast marineren.
- Stap 2:
Verhit een wok op vuur en laat het kokosvet hierin smelten. Doe de ui, knoflook en gember in de wok en schep deze flink om. Doe de kip, bouillonblok, donkere sojasaus, gekruide zoete ketjap en steranijs er vervolgens bij, en schep dit vervolgens ook om. Doe een deksel op de wok en laat dit 8-10 minuten gaan.
- Stap 3:
Doe na 8 of 10 minuten de sesamolie. rijstwijn en umami of zout in de wok en schep het vlees weer om. Doe de deksel weer op de pan en laat deze 8 minuten gaan.
- Stap 4:
Voeg na 8 minuten de groenten erbij. Begin eerst met de paprika, daarna met de prei en voeg op het allerlaatst de shitake. Wok elke groente 3 minuten, alvorens je de volgende erin doet.
Maak een dun papje van het water en de maizena, en giet deze in de wok. Schep dit alles weer flink om en proef of het op smaak is, voordat je het vuur uitdoet.
- *Serveer dit gerecht met pandanrijst.*
- Keuken: Chinees
- Gang Hoofdgerecht
- Moeilijkheid: Makkelijk
Geef een reactie