Pepre watra (peper water)

Pepre watra is een Indiaans soepgerecht. De Indianen maken deze soep klaar met vers gevangen vis en serveren deze meestal met zelfgemaakte cassavebrood.

Ik heb in dit geval verse kwie- kwie’s gebruikt, omdat ik gek ben op dit visje. Maar je zou de kwie- kwie’s kunnen vervangen voor zalmforellen of een andere stevige witvis.

Ik weet nog heel goed dat een paar collega’s van mijn vader waren wezen vissen, en dat ze bij terugkomst hun vangst trots aan elkaar lieten zien. Mijn vader mocht een paar vissen meenemen en van die visjes maakte hij later op de avond pepre watra! De overgebleven visjes maakte hij schoon en deed hij in de vriezer.

Vroeger wou ik 1 soort vis niet eten. Ik vertikte het te eten. Ik at serieus alleen rijst als dat visje werd bereidt. Mijn vader vertelde me een keer tijdens het koken niet om welke vis het ging. Omdat ik toen uitgehongerd was en direct begon met eten na het opscheppen, vergat ik te vragen welke vis hij bij de pepre watra had gedaan. Toen ik klaar was met eten zei ik dat het eten lekker was. Hij keek me aan en zei dat ik Piranha had gegeten…

De Inheemse gemeenschap in Suriname staat bekend om zijn primitieve levenswijze. Ze koken met producten die zij zelf vangen, planten of kweken. Bij hun staat de natuur centraal. De Indianen in Suriname hebben respect voor alles wat de natuur ons te bieden heeft.

Toen wij voor het laats in Suriname waren, kwamen wij langs een mini- Indiaans dorpje. Het eerste wat mij opviel was dat de omgeving erg schoon was en de mensen erg vriendelijk waren. De Indianen staan ook bekend om hun eigen medicijnenwinkel. Deze winkel is in de natuur te vinden.

Voor bijna elke snee en ziekte weten ze een geschikte plant daarvoor te vinden. Meestal stampen ze dat fijn of koken ze de bladeren met water, en trekken ze er een soort thee van die je zonder suiker of honing moet drinken. Persoonlijk heb ik respect hiervoor, maar ik vond dat vroeger nooit leuk als mijn vader deze geneeswijze hanteerde. Maar nu ik ouder ben en respect heb voor de natuur en mens, wil ik dit nog een kans geven…

Pepre watra is voor mij een ultieme soep bij verkoudheid of een griepje. Het geeft jou die opkikker die je nodig hebt wanneer je niet lekker voelt om iets te eten, maar toch moet eten. Het is niet machtig en het bevat boordevol goede voedingsstoffen!

Ik doe in mijn pepre watra wat extra aardvruchten (gekookte banaan en aardappelen) bij, zodat deze wat voedzamer wordt, maar als je deze ingrediƫnten liever niet in de soep wilt hebben dan kun je het gerust weglaten. Het is wat jij zelf lekker vindt en wat je van huis uit heb meegekregen ;).

Eet smakelijk!

Liefs,

Stace

 

Pepre watra

Door Stacy Gepubliseerd: juli 13, 2014

  • Opbrengst: 3 Porties
  • Voorbereiding: 10 Min.
  • Kooktijd: 30-50 Min.
  • Klaar in: 40 Min.

Dit is een gerecht dat je smaakpapillen letterlijk wakker schudt. De zoete van de bananen, het zure van de citroen en de hartige smaak van de goed gekookte bouillon, maakt een ultieme combinatie voor deze Indiaanse soep.

Ingredienten

Instructies

  1. Stap 1: Strooi wat zout en azijn over de kwie- kwie's en spoel deze vervolgens goed schoon. Leg deze apart. Verwijder de schil van de bananen en aardappelen en snijd de bananen in dikke blokken van 5 cm en de aardappelen in vier kwarten. Spoel deze schoon en doe het in een ruime soeppan. Doe de vis en bouillonblokjes erbij en vul de pan met 1,5 liter water. Zet deze vervolgens op vuur.
  2. Stap 2: Roer de soep na 5 minuten en doe de tomaten, ui, knoflook, pepers, citroensap, azijn, laurierblaadjes en de pimentkorrels erbij en roer dit door de soep. Doe de deksel half op de pan, en laat dit een kleine tien minuten gaan.
  3. Stap 3: Kijk na 10 minuten weer in de pan en roer de soep. Doe de umami of zout en selderij erbij en roer deze door de soep. Doe de deksel weer op de pan en laat dit 10 minuten gaan. Proef na tien minuten of de soep goed op smaak is en corrigeer deze met een halve tuinkruidenbouillonblok, als het nog te flauw smaakt voor jouw doen. Doe het vuur daarna uit.
  4. Serveertip: Serveer de pepre watra met cassave brood, of verse Turks of Marokkaans brood. Witte rijst is ook optioneel.

Geef een reactie