Surinaamse pannenkoeken.

Tegenwoordig is het super makkelijk om kant en klare pannenkoeken in de supermarkt te kopen, of zo een kant en klare mix te gebruiken, waarbij je alleen maar eieren, melk of water, hoeft toe te voegen. Ik beken dat ik ook een van de velen was die een kant en klare pannenkoekenmix gebruikte, omdat het voor mij tijdbesparend was.

Vier maanden geleden besloot ik, na het bekijken van een documentaire over de voedselindustrie, geen enkele kant en klare pakje of potje (op bladerdeeg en droge pasta na) meer te gebruiken. Ik maakte er een missie van om al mijn sauzen en deegwaren zelf te maken. Na vier maanden kan ik nu eindelijk zeggen; ”Mission accomplished!”.

Zelfs mijn pastasaus (waarvan het recept nog volgt) maak ik zelf klaar en het leuke ervan is, dat het lekkerder smaakt, plus je weet zelf welke ingrediënten er in gaat. Halleluja, voor geen geen manipulatie meer van de voedselindustrie!

Mama, maakte vroeger zelf haar beslag voor pannenkoeken. Ik weet nog heel goed welke ingrediënten ze in een schaal deed om het beslag voor pannenkoeken te maken. Mijn moeder gebruikte nooit een maatbeker om iets af te meten, maar ze deed het op gevoel. Een beetje bloem (voor de Surinamers blom), suiker, eieren en melk, waren haar ingrediënten voor het beslag. Soms verraste zij ons door op het laatst nog wat rozijnen vooraf te weken, deze in het beslag te doen en rozijnenpannenkoeken te bakken. Wat vonden wij dat verrukkelijk! Het enige beleg wat wij vroeger op onze pannenkoeken hadden waren rozijnen en jam.

Honing, stroop en poedersuiker kenden wij niet. Deze producten waren toen niet makkelijk verkrijgbaar. Omdat ik al een jaar geen koeienmelk meer drink, had ik deze vervangen voor sojamelk. De eieren had ik ook vervangen voor eggreplacers. Zo wordt dit recept ook toegankelijk voor onze vegetariërs/veganisten. Maar hou je a.u.b. niet aan mijn veganistische recept. Je kunt het beslag gerust maken zoals mijn moeder dat deed, door wel de normale eieren en melk te gebruiken. Mijn partner vind kaneel en een snufje zout bij zijn pannenkoekenbeslag erg lekker, dus had ik daar ook een beetje van in gedaan. De zonnebloemolie die ik in het beslag deed, was puur om plakken tijdens het bakken te voorkomen.

Dit is mijn versie van Surinaamse pannenkoeken! Ik hoop dat jullie er ook van zullen smullen, zoals wij ervan hebben gesmuld.

Njang swietie (eet smakelijk)!

Liefs,

Stace

Surinaamse pannenkoeken.

Door Stacy Gepubliseerd: mei 1, 2014

  • Opbrengst: 25 pannenkoekjes
  • Voorbereiding: 10 Min.
  • Kooktijd: 30 Min.
  • Klaar in: 40 Min.

Dit is mijn versie van Surinaamse pannenkoeken!

Ingredienten

Instructies

  1. Stap 1: Doe de bloem, eieren, kaneel, suiker, zout en twee eetlepels zonnebloemolie in een ruime schaal. Voeg beetje bij beetje de melk erbij, en mixer dit tot een glad en niet al te dik beslag.
  2. Stap 2: Doe een koekenpan op vuur en laat dit goed heet worden. Doe wat olie in een kom en smeer met een servet wat olie in de pan. Giet vervolgens een soeplepel beslag in het midden van de pan. Kantel met draaiende bewegingen de pan, zodat het beslag de gehele bodem bedekt. Bak de pannenkoek aan beide kanten lichtbruin.
  3. Stap 3: Herhaal dit met derest van het beslag.
  4. Tip: Je kunt er voor kiezen om het beslag op te peppen met appels of rozijnen. Als je hem super gezond wilt hebben, kun je ervoor kiezen om wat spinazie en champignons (van tevoren kort roerbakken), in de pan te doen en daarna wat beslag erover heen te gieten.

Geef een reactie