Cassavesoep

Cassavesoep is een romige en krachtige soep. De romige smaak komt van de kokosmelk, en het krachtige komt van het vlees. Ik heb ervoor gekozen om kippenvoeten en hals in mijn soep te gebruiken, zodat deze een extra krachtige smaak krijgt. Als je geen kippenvoeten en hals wilt gebruiken, dan kun je ervoor kiezen om deze te vervangen voor een pond kippenvleugels (wel de platte kant).

Cassavesoep is een Creools gerecht. Deze soep is een 1- pansgerecht, omdat zowel het vlees als aardvrucht(en) in 1 pan zitten. De hoofdingrediënten voor deze soep zijn de cassavestukken en de kipstukken. Je kunt ervoor kiezen om het gerecht luxe te maken door er zoutvlees aan toe te voegen of andere aardvruchten erbij te doen. Mijn moeder doet altijd wat Chinese tayers bij haar cassavesoep, zodat de soep extra voedzamer wordt.

Cassave is een aardvrucht. Het heeft een harde bruine schil, en van binnen heeft het een witte kleur. Cassave heeft dezelfde kookwijze als aardappelen. De smaak van cassave is voor mij lastig te beschrijven, want het smaak een beetje naar aardappelen, maar ook weer niet helemaal. Het is ook minder kruimig en daardoor ook de ideale kandidaat voor frituurgerechten.

Als ik moet kiezen tussen aardappels of cassave, dan kies ik voor cassave. Ik vind cassave heerlijk en het is ook nog eens erg voedzaam!

Cassave kun je tegenwoordig bij elke toko vers halen, en als ze die niet vers hebben, dan kun je er gerust voor kiezen om de diepvries variant te gebruiken.

Dit is mijn recept voor cassavesoep. Ik heb hem gemaakt zoals mijn moeder het altijd klaarmaakt.

Njang swietie (eet smakelijk)!

Liefs,

Stace

Cassavesoep

Door Stacy Gepubliseerd: januari 1, 2015

  • Opbrengst: 8 Porties
  • Voorbereiding: 60 Min.
  • Kooktijd: 60-70 Min.
  • Klaar in: 2 Uren 0 Min.

Cassavesoep is een romige en krachtige 1-pansgerecht. Als je in het weekend zin hebt in uitgebreid kokkerellen, dan is dit het ideale gerecht om klaar te maken.

Ingredienten

Instructies

  1. Stap 1: Spoel de zoutvlees schoon, en doe deze in een ruime pan met 1 liter water. Doe de pan op vuur en laat de zoutvlees ongeveer 50-60 minuten koken. Doe het vuur na 50-60 minuten uit en snijd de zoutvlees in stukken van 2-3 cm. Doe het vlees in een schaal en leg deze apart.
  2. Stap 2: Schil de cassave en snijd deze in blokjes van 4-5 cm. Spoel de cassave vervolgens een paar keer schoon. Doe ze in een pan met water tot ze net onder staan en doe de pan op vuur. Kook de cassave 15 minuten. Doe het vuur na 15 minuten uit en giet het water af.
  3. Stap 3: Verwijder de nagels van de kippenvoetjes, en doe deze samen met de kippenhals en de overige stukjes kip, in een ruime schaal. Doe wat zout en azijn over de kipstukjes en maak de kip hiermee schoon. Spoel de kipstukken vervolgens een paar keer goed schoon met water.
  4. Stap 4: Doe de kipstukken en zoutvlees in een ruime soeppan. Doe de kippenbouillonblokjes, zwarte peper, ui, knoflook, tomaat en pimentkorrels in de pan. Doe 250 ml van het lauwwarme water erbij en zet de pan op hoog vuur. Schep dit mengseltje goed om en zet het vuur na 10 minuten op middelhoog. Voeg vervolgens derest van het lauwwarme water, de kokosmelk, de suiker en de umami of zout in de soeppan. Schep dit mengseltje flink om en zet het vuur op een laag pitje. Doe de deksel op de pan en laat dit een kleine 20 minuten gaan. Haal de deksel na 20 minuten van de pan en roer de soep. Doe vervolgens de cassave, en de helft van de fijngesneden selderij erbij en schep deze door de soep. Doe de deksel weer op de pan en laat dit 10-15 minuten gaan. Proef na 10-15 minuten of de soep goed op smaak is, en corrigeer deze met peper en zout (of umami). De soep is klaar wanneer de cassave zacht gekookt is. Strooi als laats derest van de fijngesneden selderij over de soep.
  5. Het is optioneel om rijst bij de cassavesoep te eten. Serveer deze soep met azijnsambel.

Geef een reactie