Zoetzure kip

Als je naar een Chinees restaurant gaat, dan staat dit gerecht bekend als koe lo kai (koe lo=zoetzuur en kai=kip).Het is alleen jammer dat de Chinezen het authentieke recept, van zoetzure kip niet serveren in hun restaurants. Je krijgt in plaats van stukjes vlees, kipballetjes in zoetzure saus. Voor mij is dit plat gezegd een goedkope, ongezonde en snelle versie van dit mooie gerecht.

Het is ook jammer om te zien dat de Chinese gerechten in Nederland er armzalig uitzien. Je krijgt weinig vlees en als je zoetzure kip besteld (in dit geval kipballetjes in zoetzure saus), verdrinkt het letterlijk in de saus. Als ik dit zie, heb ik opeens geen honger meer.

Ik ben heel kritisch als ik in een Chinees restaurant ga eten. Dit komt omdat de Chinezen in Suriname, hun gerechten bereiden, zoals zij het thuis zouden bereiden. Je krijgt de authentieke Chinese keuken voorgeschoteld en dat is wat je als klant wilt.

Als wij in Suriname zijn en wij naar Chi Min of Fa Tai gaan, bestellen wij standaard zoetzure kip (naast de peking eend, tjauwmin en nasi yong chow). Je geniet letterlijk van elke hap die je neemt! Helaas zit Fa Tai of Chi Min, niet bij mij om de hoek, dus moet ik dit authentiek gerecht zelf maken.

Dit is een gerecht dat niet elke dag voorgeschoteld moet worden, want de kip wordt van te voren gefrituurd. Maar het blijft de moeite waard om zo nu en dan zoetzure kip klaar te maken. Als je een Surinaams- Chinese rijsttafel maakt, mag dit niet ontbreken!

Guys, dit is mijn lichtere en authentieke versie van de zoetzure kip. Enjoy!

Liefs,

Stace.

P.S. Ik moet er wel bij vermelden dat er in Nederland 3 goede Chinese restaurants zitten die hun gerechten serveren zoals zij het thuis zouden serveren, maar dat vertel ik een andere keer wel 😉

Zoetzure kip.

Door Stacy Gepubliseerd: mei 15, 2014

  • Opbrengst: 4 Porties
  • Voorbereiding: 15-20 Min.
  • Kooktijd: 25 Min.
  • Klaar in: 40 Min.

Dit is mijn lichtere en authentieke versie van de zoetzure kip.

Ingredienten

Instructies

  1. Stap 1: Wrijf de kip in met zout of azijn en spoel deze schoon. Doe de maizena in een schaal en doe de umami of zout en zwarte peper erbij. Roer dit met een vork. Doe een voor een de eieren bij de maizena en klop dit tot een beslag. Wentel het vlees door het beslag.
  2. Stap 2: Verhit een wok op vuur en giet wat zonnebloemolie erin. Laat deze warm worden en frituur de kippenvleugels 6-8 minuten hierin. Schep ze uit de wok en laat het op keukenpapier uitlekken. *Omdat ik een pond vleugels had, frituurde ik per keer, 5 vleugels.*
  3. Stap 3: Giet de olie uit wok en vang het in een vuurvaste schaal op. Doe de wok weer op vuur en fruit de ui, knoflook en gember kort aan. Voeg de tomatenpuree en paprikapoeder erbij. Bak deze kort mee. Voeg het sap van de ananas erbij en roer deze door dit mengseltje. Doe de sojasaus, basterdsuiker, rijstazijn erbij en schep deze om. Doe de kippenvleugels en paprikapoeder erbij en schep deze om. Doe een deksel op de wok en laat dit 10 minuten gaan.
  4. Stap 4: Meng de maizena met twee eetlepels water aan en voeg dit na 10 minuten in de wok. Schep de kip en groenten, 5 minuten flink om en proef of deze op smaak is. Corrigeer het met umami of zout en peper als dit nog te flauw smaakt. Serveer dit gerecht met witte nasi of witte pandanrijst. *De maizena zorgt ervoor dat de saus dik wordt.*

Geef een reactie