Sopropo of pare met reuze garnalen, is een gerecht wat ik van mijn moeder heb leren klaarmaken. Het is voor de Javanen een kliekjesmaaltijd, omdat deze graag alle left- over vlees erin kunnen verwerken. Zo vermorzen wij niets, of te wel, zo gooien wij niets weg.
Mama maakte dit vroeger altijd met kip knakworsten of warme vis klaar, omdat wij niet altijd genoeg geld hadden om sopropo/pare met kip klaar te maken, en kip knakworsten of warme vis, een goedkopere alternatief hiervoor was. Als ik soms zin heb in boiti eten (=armzalig eten), dan bereid ik mijn pare met kip knakworsten. De kip knakworsten haal ik dan vers bij de kipboer op de markt.
Niet voor niets zeggen bekende chefs dat het meest armzalig voedsel, het lekkerste voedsel ooit is. Ook ik sluit mij bij deze mening aan, want wat is dit genieten zeg!
Sopropo met reuze garnalen, is een van de vele gerechten waar je eindeloos mee kunt variëren. Je kunt in plaats van de garnalen een andere soort vorm van vlees gebruiken bijvoorbeeld gerookte kip, warme vis, zoutvlees of zoute vis.
Selamat makan!
Liefs,
Stacy
Sopropo met reuze garnalen
Door mei 31, 2014
Gepubliseerd:- Opbrengst: 4 Porties
- Voorbereiding: 10 Min.
- Kooktijd: 30 Min.
- Klaar in: 40 Min.
Sopropo of pare met reuze garnalen, is een gerecht wat ik van mijn moeder heb leren klaarmaken. Het is voor de Javanen een kliekjesmaaltijd, omdat deze graag alle left- over vlees erin kunnen verwerken.
Ingredienten
- 2 grote sopropo's
- 1 tomaat (in kleine blokjes gesneden)
- 1 ui (fijngesnipperd)
- 3 tenen knoflook (fijngesnipperd)
- 2 eetelepels droge garnalen
- 500 gram reuze garnalen (ongepeld en ontdooid)
- 1 eetlepel Tomatenpuree
- 1 eetlepel rietsuiker
- 2 adjoema pepers
- 1 Kippenboullionblok
- 1 theelepel kokosvet
- Een halve theelepel umami of zout
- 1 theelepel zwarte peper
- 3 eetlepels gekruide zoete ketjap (goede kwaliteit; Ik gebruik Patricks gekruide ketjap)
- 3 eetlepe water
Instructies
- Stap 1:
Verwijder de uiteinden van de sopropo's en halveer deze. Lepel het witte gedeelte eruit en snijd deze diagonaal in smalle repen. Doe de sopropo's in een vergiet en strooi wat zout eroverheen. Masseer de sopropo's met het zout en spoel deze vervolgens goed schoon.
Doe de droge garnalen in een schaal en giet wat heet water erin. Laat dit een kwartier weken. Giet het vocht na kwartier weg.
- Stap 2:
Verhit een wok op vuur en laat het kokosvet hierin smelten. Fruit het uitje en knoflook aan en sauteer. Doe de tomatenpuree, tomaat, bouillionblok, adjoema pepers, rietsuiker en gewelde gedroogde garnalen erbij en schep deze ingrediënten flink om. Voeg 3 eetlepels water erbij en schep weer om.
Doe de sopropo's samen met de zwarte peper en umami of zout erbij en wok deze. Doe een deksel op de wok en laat dit 6 minuten gaan.
- Stap 3:
Voeg na 6 minuten de reuze garnalen erbij en schep deze door de sopropo. Doe de deksel weer op de wok en laat dit 10 minuten gaan. Proef na 10 minuten of de sopropo goed op smaak is en corrigeer deze met umami of zout en 1 eetlepel gekruide zoete ketjap, als deze nog te flauw smaakt voor jouw doen. Doe het vuur uit wanneer de garnalen gaar zijn.
*Serveer dit gerecht met witte rijst.*
- Keuken: Javaans
- Gang Hoofdgerecht
- Moeilijkheid: Makkelijk
Geef een reactie