BB (bruine bonen) met witte rijst

”Als hier een pot met bonen staat, en daar een pot met brie. Dan laat ik brie en bonen staan, dan haal ik mijn Marie. Marie mara, mijn troe la la la, Marie Marie mara.” Lieve Hugo – Een pot met bonen.

Elke keer wanneer ik bruine bonensoep kook, moet ik aan dit classic kaseko liedje denken. Ik speel hem ook vaak af wanneer ik bruine bonensoep kook. Dit liedje haalt voor mij de Suirnaamse sfeer, gezelligheid, eenheid en lekker gevoel om te koken in huis. Je kunt dus nagaan dat ik dit gerecht met heel veel lobi (=liefde) voor mijn gasten en gezin klaarmaakt.

Bruine bonensoep is een 1-pan-gerecht. De basis voor dit gerecht zijn de bruine bonen en kip. Maar je kunt ervoor kiezen om dit gerecht ”luxe” te maken door er zoutvlees en kipknakworsten aan toe te voegen. In Suriname kent een ieder dit gerecht. Elke gezin in Suriname maakt dit gerecht op hun eigen manier. De basis is in principe hetzelfde, maar hoe je het verder luxe wilt maken, is voor ieder gezin in Suriname anders. Ik maak hem zoals ik het van mijn moeder en tantes heb geleerd.

Dit gerecht wordt ook wel een feestgerecht genoemd, omdat het op speciale gelegenheden werd klaargemaakt. Zowel jong en oud kunnen van dit gerecht genieten. Als ik eters over de vloer krijg, maak ik meestal bruine bonensoep. Het valt altijd goed in de smaak. Mijn man kan er letterlijk zijn vingers bij aflikken, wanneer hij Surinaamse bruine bonensoep eet.

Wanneer mensen van mijn eten genieten, geeft het mij altijd een goed gevoel van binnen want dit is immers mijn passie. Dus wil je uitblinken in de Surinaamse keuken, dan kan ik het jou zeer zeker aanraden dit gerecht klaar te maken!

Njang swieti!

Liefs,

Stacy

P.S. Ik wil graag een klein feitje en herinnering van dit gerecht met jullie delen;

Op de middelbare school in Suriname, had ik een mentrix die mevrouw Heye heet. Zij vertelde dat dit gerecht vroeger ook op feestjes werd klaargemaakt. Maar dit werd dan speciaal voor de kinderen klaargemaakt en niet de volwassen. De volwassenen kregen dan gerechten zoals pom, pastei, geroosterde kip etc. Ik vroeg waarom zij dat zo deden en ze vertelde mij dat vroeger de onderscheid tussen kinderen en volwassenen best groot was. Ik zei heel bijdehand dat ik blij was dat het nu niet meer aan de orde is en dat kinderen ook mogen genieten van andere gerechten op feestjes. Ze was het met me eens.

 

 

 

BB (bruine bonen) met witte rijst

Door Stacy Gepubliseerd: september 16, 2014

 • Opbrengst: 4-6 Porties
 • Voorbereiding: 40 Min.
 • Kooktijd: 40-60 Min.
 • Klaar in: 1 Uur 20 Min.

Dit gerecht is een ideale feestgerecht. Het valt letterlijk bij een ieder in de smaak!

Ingredienten

Instructies

 1. Stap 1: Spoel de zoutvlees en leg deze in een ruime pan met water. Ontzout de zoutvlees door het 30 minuten te koken. Doe de deksel half op de pan, zodat het water niet overloopt. Haal de zoutvlees na 30 minuten uit de pan en spoel deze schoon. Snijd het vlees in stukken van 2-3 cm en leg het op een bord apart.
 2. Stap 2: Was de kipkluifjes vervolgens met zout en azijn schoon. Strooi de zwarte peper, paprikapoeder, umami en nootmuskaat over de kipkluifjes en schep dit alles met een lepel om. Verhit de olie in een ruime soeppan en bak de kipkluifjes om en om bruin. Haal ze vervolgens uit de pan en leg het op een bord.
 3. Stap 3: Fruit in hetzelfde pannetje het fijngesneden uitje, knoflook en geraspte gember. Doe 100 ml water in de pan als dit mengseltje aan de pan vastplakt. Doe de tomatenpuree, bouillonblokjes, suiker en tomaten er vervolgens bij en schep dit alles flink om. Doe de kipkluifjes, zoutvlees en knakworsten erbij en schep dit alles vijf minuten lang goed om. Doe na vijf minuten het water, bruine bonen, gekruide ketjap, steranijs, laurierblaadjes en pimentkorrels in de pan en schep deze goed om. Zet de deksel vervolgens op de pan en laat dit 15 minuten op middelhoog vuur pruttelen.
 4. Stap 4: Haal de deksel na een kwartier van de pan en doe de extra umami of zout en zwarte peper erbij. Schep de bruine bonen soep weer goed om en proef of het op smaak is. Doe de deksel weer op de pan en laat de soep 20-25 minuten door pruttelen. Proef na 20-25 minuten nog een keer of de soep op smaak is en corrigeer deze als het nog te flauw smaakt voor jouw doen. Doe op het laats de fijngesneden selderij erbij. Laat de soep nog 5 minuten koken alvorens je het vuur uitdoet. Serveertip: Serveer dit gerecht met witte pandanrijst, gebakken banaan en komkommer op azijn.

Comments

 1. says

  Wat leuk al die recepten…. Ik kook zelf met grote regelmaat Surinaams…en bruine bonen (eet ik ook met pandanrijst) is een van mn favorieten. Je verhalen erbij lezen makkelijk en zijn leuk…Ik ga je volgen…hoop op meer recepten.
  Lieve groet van Marleen

  • Stacy says

   Hoi Marleen!

   Super fijn om te horen dat je mijn website gaat volgen, en dat je ook gek bent op Surinaams eten! Ik ben nu flink druk bezig om meer recepten op de site te zetten, dus je gaat zeker meer van mijn kookkunsten zien ;).
   Binnenkort gaat mijn website echt live, en kan je hem liken op Facebook (als je dat wilt tenminste). Ik geef dan een winactie weg ;)!

   Liefs,

   Stacy.

Geef een reactie